Remote installatiebeheer en het nieuwe BBL

Remote installatiebeheer en het nieuwe BBL

Per 1 januari 2023 gaan, na goedkeuring in de Eerste Kamer, de nieuwe Omgevingswet en het aangepaste Besluit bouwwerken leefomgeving (BBL) in. Dit heeft ook gevolgen voor de normen ten aanzien van brand- en ontruimingsinstallaties. Om adequaat beheer en onderhoud van installaties uit te voeren, is remote beheer en controle voortaan een prima optie. En een hele efficiënte!

EG Securis kan hierover adviseren. EG Securis is onderdeel van Elektro Groeneweg en specialist in brandmeld- en beveiligingsinstallaties. EG Securis hield najaar 2022 een bijeenkomst voor klanten en eindgebruikers. Dit gebeurde in samenwerking met Marco de Bruin, adviseur en specialist op het gebied van certificering en brandpreventie, en Onno Mos, accountmanager Fire Safety van Siemens. Andere partner van Elektro Groeneweg in brandveiligheid is Hertek. Die hield een presentatie over Hertek Connect, een digitaal veiligheidsplatform gekoppeld aan een Penta brandmeldinstallatie. Daarmee kan de onderhoudspartij en de beheerder BMI de brandveiligheid op afstand bewaken.

Besluit bouwwerken leefomgeving

In het Besluit bouwwerken leefomgeving (BBL) staan regels over veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en bruikbaarheid van bouwwerken. In het aangepaste BBL wordt de norm voor installatieonderhoud niet meer aangestuurd vanuit de wet. Dus de koppeling met de NEN-norm 2654 is vervallen. In de nieuwe BBL staat wel de zorgplicht genoemd, dat wil zeggen dat je als gebouweigenaar moet zorgen voor adequaat onderhoud en beheer van je installaties voor brandbeveiliging en ontruiming, airconditioning en stooktoestellen voor ruimteverwarming.

Adequaat onderhoud

Maar wat is adequaat? Het gaat er in basis om dat je de handleiding en specificaties van de fabrikant of leverancier van de installaties volgt. Aanrader is verder om als gebouweigenaar je risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te bekijken. Wat voor soort gebouw is het? Welke doelgroep huist erin? Leg die afwegingen vast in een onderhoudsplan of -document. Een onderhoudscontract voor je installaties is een praktische optie om je zorgplicht in orde te maken. Dit hoeft niet per se bij een erkend installatiebedrijf te zijn, aldus Kiwa NV, maar dat is zeker wel aan te raden. Je kunt in het geval van een calamiteit als gebouweigenaar veel beter aantonen dat je voldoet aan je zorgplicht. Overigens zijn deel 1 en deel 2 van de NEN2645-norm prima te raadplegen voor de beschrijving van adequaat onderhoud, tipt brandpreventiedeskundige Marco de Bruin.

Remote onderhoud en beheer

De nieuwe BBL biedt prima mogelijkheden om het beheer van brandmeld- en ontruimingsinstallaties grotendeels remote, dus op afstand, te doen. Henri Nieuwstraten, Commercieel Directeur: ‘Elektro Groeneweg bestaat 75 jaar en al jaren voeren wij voor klanten installatieonderhoud en -beheer zo veel mogelijk remote uit. Het werkt efficiënt, denk alleen al aan minder voorrijkosten, en het ontzorgt gebouweigenaren omdat wij minder over de vloer komen. Dit draagt ook weer bij aan verminderen van onze CO2-footprint.

Siemens’ Onno Mos vindt ook dat we slimmer om kunnen gaan met de technieken die we hebben. ‘Siemens heeft een DFT technology (Disturbing Free Testing) technologie ontwikkeld, die functioneel installaties of rookmelders kan testen zonder overlast voor de gebouwgebruikers. Wij werken samen met partners als Elektro Groeneweg die deze systemen installeert en via remote control kan beheren. Hiervoor is bijvoorbeeld de Connect X200 in te zetten.’

Stimuleer connectiviteit

Via de portal (bijvoorbeeld de Cerberus portal van Siemens) maak je connectie met de brandmeldcentrale in je gebouw. De lijnen zijn beveiligd. Via de portal kun je de bediening van de brandmeldcentrale op afstand overnemen. ‘Dit is superkrachtig vanuit de servicegedachte’, aldus Nieuwstraten. ‘En als EG Securis spreken we met de klant af wat wij als beheerder wel of niet mogen doen.’ De bij de bijeenkomst aanwezige politiemannen (ook eindklanten) geven aan dat zij accrediteren wie er in het gebouwbeheersysteem mag. Je kunt je voorstellen dat de beveiliging voor bijvoorbeeld een cellencomplex goed dichtgetimmerd moet zijn.’

Hertek Connect

Sebastian Kok van Hertek vertelde meer over Hertek Connect: ‘Met Hertek Connect heb je altijd en overal inzicht en controle over jouw brandmeldinstallatie(s). Je verhoogt de brandveiligheid en werkt sneller en efficiënter dankzij de slimme en gebruiksvriendelijke applicaties. De producten Connect Control, Connect Support en Connect Intelligent helpen hierbij.  Een Penta brandmeldinstallatie (BMI) is zelfs via een smartphone te beheren. Connect Control is een intelligente toevoeging aan de brandmeldinstallatie waarmee je altijd én op iedere locatie op de hoogte bent van de actuele status van de installatie(s). Je kunt op afstand onderhouds- en testmeldingen ontvangen en de realtime status van de installatie inzien.’ Er zijn twee beheerdersrollen in te stellen: een viewer (zonder bedieningen) en een BMT beheerder (bedienen op afstand).

Remote beheer biedt 24/7 monitoring

Maar ook voor woningcorporatie, kantoren, winkelpanden en zo meer, is het efficiënt als minder visuele controles op locatie nodig zijn. Ook is alleen ontruiming nodig als er echt iets aan de hand is. Bovendien monitort het systeem 24/7, dus is er een rookmelder kapot of een brandmeldsysteem is vervuild, geeft het systeem een melding. In het kader van veiligheid betekent remote beheer en onderhoud dus ook een upgrade.

Meer weten over remote beheer en onderhoud? Neem contact met ons op.

 

Meer weten over onze totaalservice in brandmeld- en ontruimingsinstallaties? De specialisten van EG Securis vertellen graag meer.

 

#
#
#
#
#
#
010-2866590
info@egsecuris.nl